חדשות בארץ

הוועדה לבדיקת מח"ש החלה בעבודתה

ועדת הבדיקה הממשלתית, בראשות השופט בדימוס הרן פיינשטיין, שהוקמה כדי לבחון את התנהלות המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה, החלה בעבודתה. הוועדה החליטה כי דיוניה, החלטותיה והפרוטוקולים מדיוניה יפורסמו לציבור

משרדי מח"ש (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90)משרדי מח"ש (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90)
אא

ועדת הבדיקה, שמונתה על ידי הממשלה לבדיקת הטיפול המערכתי בעבירות שוטרים על ידי המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש), החלה אתמול (שלישי) בעבודתה. כך נמסר בהודעה רשמית מטעם הוועדה. בהודעה צוין כי הוועדה קבעה את סדרי עבודתה, והחליטה כי דיוניה, החלטותיה והפרוטוקולים מדיוניה יפורסמו לציבור.

הוועדה פרסמה קול קורא, במסגרתו פנתה לציבור הרחב לקבלת עמדות והצעות הנוגעות לנושאים שבהם היא עוסקת. במסגרת הקול הקורא, ציינה הוועדה כי תזמין פונים למתן עדות בעל פה בפניה, בהתאם לשיקול דעתה.

כזכור, בתחילת השבוע אישרה הממשלה את הצעתו של שר המשפטים אמיר אוחנה להקים ועדת בדיקה ממשלתית, שתבחן את התנהלותה של מח"ש. בראש הוועדה עומד השופט בדימוס הרן פיינשטיין, ויחד עמו חברים בה הפרופ' רינת קיטאי סנג'רו והפרופ' אברהם דיסקין.

ההחלטה על הקמת הוועדה התקבלה בניגוד לעמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שטען כי קיימת "מניעה משפטית" לאשרה בשל כהונתה של הממשלה כממשלת מעבר, וכן בשל הקירבה למועד הבחירות לכנסת. במכתב שהעביר לאוחנה ביום חמישי שעבר, הבהיר היועץ כי קיים "חשש משמעותי" לפיו "ההחלטה מונעת, או לכל הפחות עלולה להיראות כמונעת משיקולי בחירות", זאת בשל העובדה שהקמת הוועדה הובטחה לחבר הכנסת גדי יברקן, שערק מכחול לבן לליכוד. מנדלבליט הוסיף, כי הקמת הוועדה עלולה לכבול את שיקול דעתה של הממשלה שתוקם לאחר הבחירות.

במהלך הישיבה התגלע עימות בין מנדלבליט לאוחנה ושרים נוספים. "לא נקבל סט כללים אחד לאופוזיציה וסט כללים אחר לממשלה", אמר שר התיירות יריב לוין ליועץ. "אתם עושים שימוש לרעה בכללים שלכם. התקדימים שאתם יוצרים יביאו לנזק אדיר".

"הייתי מסכים עם חוות דעתך לגבי הקמת הוועדה, אך נזכרתי בדוגמאות שלא מתיישבות עם דבריך", הוסיף לוין. "גילינו פתאום שבכנסת אין בעיה להקים ועדות סמוך לבחירות בתהליך שנמצא בליבת הבחירות, ובאופן ששולל מאדם זכות בסיסית שמוקנית לו בדין. מסתבר שאין בעיה לקבל החלטות בעניינים משפטיים של שרים ונבחרי ציבור תוך כדי בחירות, כתב אישום בבחירות, ואפילו כשראש הממשלה בחו"ל בשליחות מדינית חשובה, באותו יום חייבים לרוץ ולהשלים תהליכים, גם זה בתוך בחירות".

כזכור, אוחנה הודיע ביום רביעי שעבר על כוונתו להביא לאישור הממשלה את הקמתה של הוועדה, שתברר את הטענות בנוגע להתנהלות מח"ש ולמבנה הארגוני שלה. "את בעיית חוסר האמון במח"ש אני מכיר עוד מימיי כעורך דין. מדובר בבעיה ארוכת שנים וחוצת מגזרים", אמר בהודעה שפרסם בפייסבוק. הוא ציין, כי ביקש להקים את הוועדה כבר ביולי 2019 – לאחר התקרית בה נהרג סלומון טקה ז"ל מירי של קצין משטרה, והטענות שעלו בקרב יוצאי העדה האתיופית נגד מח"ש – אך נמנע מכך: "עלתה טענה מהגורמים המשפטיים הבכירים, לפיה בתקופת הבחירות יש בעייתיות בהקמת ועדת בדיקה שכזו. בנוסף, חשבתי שלא יהיה נכון שהקמת הוועדה תתפרש בטעות כניסיון להשפיע על ההחלטות בעניין סלומון טקה ז"ל".

"משהבחירות לא הביאו, למרבה הצער, להקמת ממשלה, ולאחר שנסתיימה החקירה במקרה סלומון טקה, הסתיים השימוע והתקבלה החלטה – החלטתי כעת להקים את הוועדה. העולם שבחוץ אינו קופא על שמריו רק משום שיש עוד בחירות, והציבור זכאי למענה", הצהיר אוחנה. הוא הדגיש, כי "כדי לא לכבול את ידיה של הממשלה הבאה – תהא אשר תהא – אני קובע כי ממצאי ומסקנות הוועדה יוגשו לממשלה רק בעוד 4 חודשים, ורק במידה שהממשלה תבקש מהוועדה לקבל המלצות – הוועדה תגיש גם את המלצותיה".

"הציבור זכאי לתשובות. הציבור זכאי לגופי אכיפה טובים ויעילים, הוגנים ושקופים, הנכונים גם לעמוד בפני ביקורת", המשיך שר המשפטים. "מדובר בצעד חשוב לחיזוק אמון הציבור במערכת, משימה קריטית מעין כמותה עליה דיברתי רבות מיום כניסתי לתפקיד. בעיית האמון במח"ש זקוקה לבדיקה יסודית, שרק ועדת בדיקה ממשלתית חיצונית, עצמאית ובלתי תלויה, תוכל להביא לידי ריפוי בקרב אוכלוסיות רבות בחברה הישראלית – ותוביל לחיזוק אמון הציבור במערכות אכיפת החוק".

תגיות:אמיר אוחנהמח"ש

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה