האם אפשר לחבר עיסות כדי להפריש חלה?

  • י' טבת התשע"ה

שאלה

כבוד הרב שלום,

אם אני לשה קילו בנפרד ועוד קילו בנפרד (מאותו מין) האם אפשר לחברם אחרי הלישה להתפיח יחד ולהפריש חלה.

תודה מראש

תשובה

שלום רב,

באופן ששתי העיסות הן מאותו מין, אלא שאין בכל אחת מהן שיעור מספיק, ניתן להפריש חלה עם ברכה באחד מהאופנים הבאים:

א. אם שתי העיסות דבוקות מעט זו בזו - אפשר להפריש חלה עם ברכה (שלחן ערוך יורה דעה סימן שכה סעיף א). וצריך שיהיו דבוקות בשיעור כזה שכאשר תפרידי אותן יתלשו אחת מחברתה מעט בצק (ט"ז שם סק"א).

ב. אם את מכניסה את שתי העיסות לתוך סל אחד (היינו כל כלי שיש לו תוך) - הסל מצרפן וניתן להפריש חלה עם ברכה אפילו אם העיסות לא דבוקות זו בזו (שלחן ערוך שם, וט"ז אורח חיים סימן תנז סק"ב). ויש מחמירים שצריך שהעיסות יגעו זו בזו גם כשהן מונחות בתוך הסל (ביאור הגר"א שם אות ג, ונקודות הכסף סוף סימן שכו. ויעויין משנה ברורה סימן תנז סק"ז, ושער הציון סק"ט).

ויש להקפיד שלא יצא עיסה שלמה או לחם שלם מחוץ לכלי (יעויין רמ"א וט"ז שם. וע"ע ש"ך שם שהב"ח חולק וסובר שכל הלחם צריך להיות בתוך הסל כדי שיצטרפו).

בברכה,

הלל מאירס