האם מותר לעשות שכיבות שמיכה

  • ט"ז כסלו התשע"ה

שאלה

יש בעיה לעשות שכיבות שמיכה על רצפה? ראיתי משהו שכביכול זה השתחוות או משהו כזה.. אם אסור..איך כן אפשר לעשות?

תשובה

לכבוד השואל,

הבעייה היא כאשר שוכבים עם הפנים כלפי קעקע, והמצח נוגע באבן או בריצוף שעל הקרקע, ואין שום דבר המפסיק בין המצח לבין האבן.

על זה נאמר בתורה, " ואבן משכית לא תתנו בארצכם להשתחות עליה (ויקרא כו - א), שזה נקרא סוג של השתחויה. ואסור לעשות כן באיסור מן התורה, אפילו כשכוונתו להשתחוות להשם יתברך - אם הדבר נעשה מחוץ לבית המקדש.

אבל ככל שיש דבר המפסיק כגון סחורה שמפסקת בין מצחו לבין האבן או הריצוף, מותר; ולכן, אם שוכב על הקרקע כאשר השמיכה תחתיו,  ומגיעה השמיכה  גם תחת לראשו,  עד שגם בהפכו באמצע שינתו לא יגע מצחו בקרקע רק בשמיכה, מותר.

בברכה,

רב נחום