האם צריך לצום על נפילת ספר תורה?

  • ח' כסלו התשע"ה

שאלה

אני הולכת כל שבת לבית הכנסת, וזה בית כנסת מרכזי מאוד בעיר שלי. ספר התורה נפל מידי האיש שמחזיק אותו, נאמר לנו שכל יושבי בית הכנסת צריכים לצום. מה צריך לעשות חוץ מלצום? תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

אין חיוב מן הדין על מתפללי בית הכנסת שראו את נפילת ספר התורה לצום.

ומכל מקום טוב הדבר לאדם בריא להתענות, אולם לתשושי כח (וכל שכן מעוברות ומניקות שהיו בעזרת נשים) אין להחמיר. וכל שכן לתלמידי חכמים או מלמדי תינוקות, וכן פועלים ופקידים ושאר שכירים שלא יחמירו בזה להתענות, אלא יתנו פדיון התענית לצדקה.

אכן מי שנפל מידו ספר תורה צריך להתענות יום אחד (אלא אם כן הוא חולה שאז יש לפוטרו), ומכל מקום אם הוא מלמד תינוקות או פועל ושכיר, יוכל לפדות התענית. והוא הדין לתלמיד חכם כשקשה לו להתענות.

ומה טוב ומה נעים לקהל בית הכנסת שראו בנפילת ספר התורה שיתאספו כולם יום אחד בבית הכנסת, וינהגו תענית דבור וילמדו שם במשך כל היום, וזה הרבה יותר חשוב מתענית (כל האמור הוא מתוך שו"ת יביע אומר חלק ב' חלק אורח חיים סימן כח).

בשורות טובות,

הלל מאירס