תפילה וברכות

האם יש לכרוע בברכיים בתפילת שמונה עשרה?

  • ח' כסלו התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, מהרב זמיר השכלתי שיש בתפילת העמידה להשתחוות מספר פעמים, כדלהלן:

א. בתחילה "ה' שפתי תפתח.." ב. "מגן אברהם.." ג. "לך נאה להודות..." ד. "מודים אנחנו.." ה. בעלינו לשבח "משתחווים.."

כעת - השאלה שלי הינה לא על ההשתחוות, כי אם על הכריעה (רגל מקופלת) - לאחרונה אמרה לי מישהי, כי הכריעה היא מנהג האשכנזים וכי בני עדות ספרד צריכים להשתחוות ללא כריעה... האם נכון הדבר? תודה תודה

תשובה

שלום רב,

אכן נכון הדבר, שכך הוא רק מנהג האשכנזים לכרוע בברכיים בעת אמירת 'ברוך' (משנה ברורה סימן קיג ס"ק יב), אולם מנהג הרבה ספרדים לכרוע בבת אחת בלי לכרוע קודם בברכיים (הלכה ברורה שם סעיף ז. ובשער הציון ס"ק כג הביא שכן היה מנהגו של אביו הגר"ע יוסף זצ"ל שלא לכרוע בברכיים כלל). אמנם יש לציין, שגם האשכנזים אינם כורעים בברכיים בברכת 'מודים', אלא כורעים בבת אחת (משנה ברורה שם).

בברכה,

הלל מאירס