פינוי בית כנסת

  • י"ט חשון התשע"ה

שאלה

האם מבנה ארעי יכול להחליף בית כנסת קיים. (בית כנסת הקיים מתוכנן ליהרס ובמקומו ייבנה בנין חדש)

תשובה

שלום וברכה

אני מעתיק את דברי השולחן ערוך   אורח חיים הלכות בית הכנסת סימן קנב

סעיף א
 אין סותרים  בית הכנסת   כדי לבנות  בית הכנסת אחר,  שמא יארע להם אונס  שלא יבנו האחר; אלא בונים אחר תחלה,  ואח"כ  סותרים הישן (ואפי' לא רצו לסתור רק מחיצה א' להרחיבו, נמי דינא הכי)   והני מילי, שהיה הראשון חזק; אבל אם חרבו יסודותיו או נטו כותליו ליפול,  סותרים אותו מיד ומתחילין לבנות ד במהרה ביום ובלילה, שמא תדחק השעה וישאר חרוב.  ואסור ליקח אבנים מבהכ"נ הישנה כדי לבנות חדשה (הגהות אשר"י פ' בני העיר).  ואסור לסתור  דבר מבהכ"נ,  אלא  אם כן עושה על מנת לבנות. (מרדכי פרק בני העיר).
הלכה למעשה יש לברר אצל רב מקומי כל מקרה לגופו.