תפילה וברכות

כיסוי העיניים בקריאת שמע

  • י"ג חשון התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם כיסוי העיניים בקריאת שמע הוא על פי הקבלה?

ראיתי אנשים מכסים את עיניהם בתפילת מנחה וערבית עם כל כף ידם, ולא בתנוחת האגודל והזרת בקצות העיניים ושלוש האצבעות על המצח, כפי שנהוג... אם כך, כיצד מכסים, ומתי?

תודה וכל טוב.

תשובה

שלום רב,

1. עפ"י הפשט טעם כיסוי העיניים בקריאת שמע הוא כדי שלא יסתכל בדבר אחר שמונעו מלכוון (שלחן ערוך אורח חיים סימן סא סעיף ה), ויש לזה טעם גם על פי הקבלה (יעויין סידור האר"י ז"ל, ומקור חיים סימן סא סק"ה).

2. המנהג הפשוט הוא להניח את היד על העיניים בקריאת שמע, אמנם יש נוהגים בעת כיסוי היד על העיניים לעשות האצבעות כעין שם ש-ד-י, דהיינו אגודל כעין יו"ד, אצבע כעין דל"ת, ושאר האצבעות כעין שי"ן (יעויין מאור ישראל חלק א' מסכת ברכות דף טו עמוד ב ד"ה כל).

3. מניחים את היד על העיניים בכל פעם שקוראים קריאת שמע עד לאחר אמירת 'ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד' (בן איש חי שנה א' פרשת וארא אות ו).

בברכה,

הלל מאירס