ד' יסודות

  • ט' חשון התשע"ה

שאלה

החוקרים אומרים שיש לכ"א טבע מבין הד' יסודות ושהוא מורכב מכולם, ואומרים זאת בשם hipicrotes, מצאתי לזה מקור בזוהר שמות דף מ"א, אבל "ראש הרופאים" הנ"ל [כפי שמכנהו הרמב"ם] היה לפני הזוהר, איפה הוא המקור לענין זה בספרים הקדושים לראשונה, לפני חוקר הנ"ל

תשובה

שלום וברכה,

בספרות הקודש, המושג של ארבעת היסודות מופיע בדור הראשונים מתקופת הרמב"ם, הרס"ג וכו' מימי הביניים.
עם זאת, המושג מופיע גם בזוהר, וייתכן שהמקור הקדום לו ביותר בספרות הקודש נמצא בספר היצירה - המונה שלוש יסודות מתוך הארבעה.

הרמב"ם טען שהיוונים וגם הבבלים מצאו הרבה מחוכמותיהם אצל היהודים, וכך כותב גם הכוזרי, שתקופות הזוהר של יוון ובבל היו רק לאחר שהכירו את היהודים.

יש בימינו מי שמוצאים קשר או הקבלה בין ארבעת היסודות - לארבעת חוקי הטבע שהתגלו (הכח הגרעיני החזק, הכח הגרעיני החלש, הכח האלקטרומגנטי, וכח הגרביטציה).

בברכה,
דניאל בלס