האם יש היתר לצאת לחוץ לארץ לטווח קצר?

  • כ"ד תשרי התשע"ה

שאלה

ברצוני לדעת מדוע ההלכה היהודית לא מתירה נסיעה לחו"ל לשם בילוי והנאה לטווח קצר? תודה מראש

תשובה

שלום רב,

אכן יש איסור לצאת מארץ ישראל לחוץ לארץ סתם כך לשם טיול הגם שבכוונתו לחזור לארץ ישראל, אולם מותר לצאת לצורך מצווה (יעויין שלחן ערוך אורח חיים סימן תקלא סעיף ד, ומשנה ברורה ס"ק יד).

ולפי זה יש מקום להקל לצאת מהארץ לזמן קצר אם הולכים ומתכוונים לראות את פלאי הטבע של יוצר בראשית ב"ה (יעויין שו"ת שבט הלוי חלק ה' סימן קעג). כמובן היתר זה הוא דווקא אם הולך לראות פלאי טבע שאין כדוגמתם בארץ ישראל, וכן בתנאי שבאמת מכוון להתפעל מגדולת יוצר בראשית ב"ה.

כמו כן, מי שמרגיש צורך נפשי אמיתי לצאת לחו"ל לשם אוורור, כי מרגיש שבארץ לא יצליח להשיג מטרה זו, יש מקום להתיר לו את היציאה לצורך זה (יעויין שו"ת תשובות והנהגות חלק ה' סימן שצג, ותחומין חלק כ' עמודים 399-406).

בברכה,

הלל מאירס