גואל הדם

  • י"ב תשרי התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, בעניין גואל הדם ברוצח בשגגה-1)איך זה לא סותר את לא תרצח? 2)ברוצח במזיד יש בית דין או מיתה בידי שמים האם מזיד שלכאורה חמור יותר לא אמור להיות הקל וחומר של שוגג ולא ההפך? 3)איך נקבע מיהו גואל הדם והאם הוא חייב לנסות להרוג\לרדוף אחר הרוצח בשגגה?

תשובה

שלום וברכה

שוגג הוא לא אנוס. שוגג הוא אדם שלא אצח בידיים אבל בהחלט עשה פעולות שיכולות להביא לרציחה מבלי להשגיח ועל כן אינו חסין מעונשו של גואל הדם.

מזיד חמור בוודאי יותר וכבר כתב הרמב"ם הלכות רוצח ושמירת הנפש פרק א

הלכה א
כל הורג נפש אדם מישראל עובר בלא תעשה שנ' +שמות כ' י"ד+ לא תרצח, ואם רצח בזדון בפני עדים מיתתו בסייף שנאמר +שמות כ"א כ'+ נקם ינקם, מפי השמועה למדו שזו מיתת סייף, בין שהרג את חבירו בברזל בין ששרפו באש מיתתו בסייף.

הלכה ב
מצוה ביד גואל הדם שנאמר גואל הדם הוא ימית את הרוצח, וכל הראוי לירושה הוא גואל הדם, לא רצה גואל הדם או שלא היה יכול להמיתו או שאין לו גואל דם בית דין ממיתין את הרוצח בסייף.

בהצלחה,