כיוון הקברים בבית הקברות

  • י"ב תשרי התשע"ה

שאלה

בוקר טוב לרב, מדוע אבן הראש בקבר מופנית לכיוון צפון? אודה לך אם תשובתך תכלול גם הסברים מהקבלה. המשך יום טוב וגמר חתימה טובה עופר

תשובה

שלום רב,

יש בזה מנהגים שונים. יש מקומות שמניחים את המת ראשו לצפון ורגליו לדרום. ויש מקומות שמניחים את המת כשהראש למערב והרגליים לצד מזרח (ראה שו"ת חתם סופר חלק יורה דעה סימן שלב, וערוך השלחן סימן שסב סעיף ה).

ויש שנהגו לקבור הרגליים כנגד פתח השער אצל הכניסה והיציאה, לרמוז האמונה בתחיית המתים ושעתיד לעמוד מקברו ולצאת דרך שער (חתם סופר שם).

לא ידוע לי הטעם למה יש מניחים את ראש המת לצד צפון או לצד מערב.

בשורות טובות,

הלל מאירס