הסתכלות בפני אדם רשע

  • ה' תשרי התשע"ה

שאלה

שלום רב, יש לי שאלה ראיתי שאסור להסתכל בפני אדם רשע עכשיו יש לי שאלה יש לי חברים שמחללים שבת וכו' ולא שומרי מצוות אבל הם אנשים טובים וגם אבי שה' יחזיר אותו בתשובה שלמה וחלק ממשפחתי השאלה היא האם מותר להסתכל בפניהם מה הדין בדברים האלה ומה לגבי הורים ואחים?

תשובה

שלום רב,

1. ראשית, אין זה איסור ממש אלא מידת חסידות (ראה שו"ת להורות נתן חלק י' סימן כד).

2. גם מידת החסידות שלא להסתכל בפני אדם רשע היא רק בהסתכלות בהתבוננות, אולם ראייה בעלמא מותרת אפילו ממידת חסידות (ראה משנה ברורה סימן רכה ס"ק לג).

3. אם מדובר באנשים שגדלו כל חייהם כחילונים, אז דעת פוסקים רבים, שדינם כתינוקות שנשבו, וממילא אי אפשר להגדיר אותם כרשעים, ויהיה מותר להסתכל עליהם בהתבוננות אפילו ממידת חסידות.

בברכה,

הלל מאירס