מה אפשר לעשות עם המעשר כספים

  • ד' תשרי התשע"ה

שאלה

הרבה חברים שואלים אותי מה אפשר לעשות עם המעשרות: האם אפשר להשתמש בזה לתלמוד תורה של הילדים ועם כן מאיזה גיל?

האם כשעושים הוראת קבע לאמותה של בית כנסת או בית מדרש זה נחשב ?

ומה דינם של של תשמישי קדושה שניקנו בכספי מעשרות?

ואם יש מקורות של פוסקים מספרים שדנו בזה? נשמח אם תעזרו לנו תודה רבה מראש.

תשובה

לכבוד השואל,

עיין בלינק זה לסיכום הלכות:

http://www.maasrot.org/ArticlePage.aspx?Article=14

1. הוצאת לימוד בניו קטנים שלומדים תורה שבכתב אינו רשאי לשלם מהמעשר.  הוצאת לימוד בניו הגדולים למשנה וגמרא אם מצבו דחוק יכול לשלם מהמעשר. אבל אם אפשר לו לא ישלם מהמעשר.

2. לקנות ספרים ולתתם לבני חבורה העוסקים בתורה או להאכיל בני החבורה מממונו ולשלם עבור החשמל ושירותים אחרים הדרושים להם ללימוד תורה, רשאי להוציא ממעות מעשר.

כשהכנסות ביהכנ״ס או בית המדרש הן עבור בדק הבית, נקיון, חשמל, שכירות החזן והשמש וכו׳ אף שהם תלמידי חכמים ועניים, אין להוציא מהמעשר - כיון שבשכירות הם נוטלין ולא בצדקה; אא״כ מוסיף להם מלבד שכרם.

3.ספרים שנקנו בכסף מעשר צריך שישאילם לאחרים. וגם יכתוב עליהם שהם מהמעשר, בכדי שלאחר פטירתו לא יחזיקום יורשיו לעצמם.

4.ראה בלינק הזה:

http://www.shabes.net/bsd/index.php?option=com_content&view=article&id=1249:maaserkesafim&catid=58:categoryfriendpapers&Itemid=82

בברכה,

רב נחום