תפילה וברכות

מתי אומרים תפילת הדרך?

  • ט"ז אלול התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב, מהם התנאים לומר תפילת הדרך? ומתי יש לברך ללא שם ומלכות? תודה מראש

תשובה

שלום רב,

יש לומר תפילת הדרך על נסיעה בין עיר לעיר, ובתנאי שנוסע שיעור פרסה. ואם משך הנסיעה פחות מכך, ניתן לומר תפילת הדרך ללא חתימה בברוך (שלחן ערוך אורח חיים סימן קי סעיף ז).

לפי מנהג הספרדים שיעור פרסה נמדד בזמן, ולכן אם נוסע 72 דקות בין עיר לעיר צריך לומר תפילת הדרך (ראה שו"ת יביע אומר חלק א' חלק אורח חיים סימן יג, וקצור שלחן ערוך ילקוט יוסף סימן קי סעיף ב)

ולפי מנהג האשכנזים שיעור פרסה נמדד במרחק, ולכן אם נוסע 3.840 ק"מ בין עיר לעיר צריך לומר תפילת הדרך (ראה שו"ת שבט הלוי חלק י' סימן כא אות ב, והליכות שלמה חלק א' פרק כא בדבר הלכה אות ז).

בברכה,

הלל מאירס