שאל את הרב - כללי

טיפול בגינה בשנת השמיטה

  • ז' אלול התשע"ד

שאלה

יש לי גינה הזקוקה לטיפול בעשביה,האם אפשר לטפל שבוע לפני ראש השנה? ואיך שומרים במשך שנת השמיטה על עצי ההדר והגת מפגיעת העשביה והמזיקים?

תשובה

לכבוד השואלת,

1. גינה הזקוקה לטיפול בעשביה,האם אפשר לטפל שבוע לפני ראש השנה?

לפי מה שבררתי, מותר לטפל בעשבים עד לערב ר"ה (חוץ מלזורעם, שאין לזרוע עשבים חדשים פחות מארבע ימים לפני ר"ה). ובערב ראש השנה בעצמו יש להפסיק כדי לעשות קצת תוספת לשנה השביעית.

2. איך שומרים במשך שנת השמיטה על עצי ההדר והגת מפגיעת העשביה והמזיקים?

מתוך ה"ילקוט יוסף" (פסקים מהרב עובדיה יוסף ז"ל) בספר "שביעית והלכותיה", פרק יב' - הלכה ד:

עצי פרי הזקוקים להשקאה קיומית בימות הקיץ [אבל בימות הגשמים כשיורדים גשמים (החורף) אסור], מותר להשקותם - כל שמומחה בדבר אומר שההשקאה היא לצורך... הטעם הוא מפני שאם לא ישקה, תיעשה הארץ מלחה וימות כל עץ שבה."

פרק ח -ג : עכברים שמפסידים לאילן, מותר לצודן בשביעית כדרכן... ומותר לתת רעל עכברים בשביעית בשדה.

פרק ח - א: שדה שיש בה תולעים המזיקים לאילנות... קודם שמרסס יברר היטב שהדבר הכרחי [כגון]  שהמומחים טוענים שהעץ ימות או שרוב פירותיו יתקלקלו  [ואז] מותר, ובפרט [מותר] על ידי גוי.

פרק ח - ד: מי שגדלו לו בשדהו עשבים רעים המפריעים לצמחים וחונקים אותם, והדבר ברור שללא טיפול יזיקו לצמחים נזק ממשי, מותר לו לרסס בחומרי הדברה  על העשבים. ואם לא מועיל ריסוס, מותר עידור אפילו במעדר רגיל, ובלבד שיקפיד לא להפוך את הקרקע."

בברכה,

רב נחום