מה מוגדר כמעשה טוב שעלול להיחשב כנדר?

  • ב' אלול התשע"ד

שאלה

שלום לרב! ותודה על העשייה המדהימה שלכם! 1. איך אפשר להימנע מכך שמעשה טוב שאני עושה יותר מ-3 פעמים ברצף לא ייחשב כנדר? והאם אני יכולה לפטור את עצמי מנדר כזה בהתרת נדרים שעושים בסליחות? כמו כן, מה מוגדר כמעשה טוב שעלול להיחשב כנדר...(לדוגמא מחיי האישיים: צדקה לפני התפילה, עטיית שָאל/ צעיף בתפילה, קריאת שמע שעל המיטה..ועוד.)

תשובה

שלום וברכה

יש להתנות שכל דבר שאת עושה הוא רק בלי נדר ולא כקבלה לנהוג כך לנצח. המודעה של ערב ראש השנה גם היא מועילה לדבר זה.

כל מה שמנית הוא בגדר של נדר מלבד קריאת שמע שעל המיטה שמאחר וחיייבם לקרוא את שמע על המיטה אין בהנהגו על פי ההלכה תוקף שבועה ונדר.