האם מותר להרוג בלתי מעורבים במלחמה?

  • ט"ז אב התש"פ

שאלה

יש לי שאלה, האמת שהיא יותר כלפי האמירה של העולם החרדי כלפי הקוד האתי של צה"ל שאסור להרוג 'חפים מפשע' במלחמות. אינני מבין מדוע עדיין לא שמעתי אחד מגדולי הרבנים כיום, שלא הורה של פי דעת תורה יש להרוג את המחבלים וגם את ה'חפים מפשע' או ה'לא מעורבים' עמהם. והרי זה חשבון הלכתי כל כך פשוט, שהרי הריגת גוי י"א שהוא איסור דרבנן ויש אומרים דאוריייתא. ומכל מקום כל האיסורים כולם נדחים מפני ספק פיקוח נפש, ואם כן כאשר יש ספק הכי קטן של סיכון חייו של ישראל, יש להרוג את הגוים על אף שהם חפים מפשע גמורים. [ואין כאן סברת "מאי חזית דדמא דידך סומק טפי", שהרי דמם של ישראל אכן סומק טפי] והרי רק בגלל הנוהל הנוצרי והאכזר הזה, כמה חיילים טובים נהרגו! והכל משום שאינו על פי התורה, וכמו שכתוב על אחאב הרשע (מלכים א,כ) "כי מלכי חסד הם" ודו"'ק. ואין בכך שום קידוש ה', האיפוק הזה מוביל רק למפלה נוספת.. אז אם כן, מדוע על כל פנים הידברות או שאר גופי השפעה, לא מעוררים על הנקודה הזו שהקדוש ברוך הוא כל כך זועק אותה? ומלבד זאת, שהרי בעזה אין כל כך חפים מפשע, וכל ילד מגיל שנתיים בערך מרעילים אותו בשנאת ישראל, אז ודאי שצריך לחסל את כולם. והרי פשט הרמב"ם בהלכות מלכים פ"ו ה"ד שהורגים כל זכר במלחמת הרשות. ובמה גרעה מלחמת מצוה של ישראל מיד צר מזו? [שהרי הרב יצחק יוסף שליט"א הורה שהיא מלחמת מצוה, ולא כדעת הרב בניזרי בקונ' ויש לדחות דבריו בשופי ואכמ"ל] אז למה לא אומרים לציבור מה ה' אומר? מה התורה אומרת? ואומרים לנו בני הישיבות שעלינו להסתגר בישיבות ולהתפלל, כאילו לתורה אין אמירה על מה שצריך לעשות במלחמה בפועל, וזה כמובן חילול ה'..

תשובה

שלום וברכה

אציע למע"כ לשמוע שיעור הלכתי נפלא זה מאחד מהתלמידי חכמים החשובים שבדור הרב אשר וויס שליט"א שדן בעניין זה באופן נפלא.

 http://www.kolhalashon.com/New/Media/PlayShiur.aspx?FileName=0007-20140724-213422.mp3&ShiurNum=1

מסקנת הרב היא שמותר להרוג גם בלתי מעורבים בלחימה אולם יש להיזהר ככל היכולת שהם לא יפגעו.

בהצלחה,