כיבוד אב ואם מול אלימות במשפחה

  • ה' אב התשע"ד

שאלה

בגמרא במסכת מועד קטן דף י"ז מופיע כי שפחתו של רבי הוכיחה אב על שהכה את בנו הגדול. שאלותי בעקבות גמרא זו הן כדלקמן: 1. האם היקף האיסור תקף גם לאלימות מילולית ו/או התעללות בדרך עקיפה בכגון למרר ולהתעלל בחיים בכל מיני דרכים לא שגרתיות שאינם באות לידי ביטוי דווקא במילים או בהכאה?. 2. האם איסור רובץ גם על האם באותן נסיבות? 3. האם מדובר דווקא בבן גדול או בכל בן שכבר עומד על דעתו?. 4. האם ואימתי התנהגות מכשילה מצד ההורים פוטרת מכיבוד אב ואם בנסיבות חריגות? כי לעפ"י הגמרא אותו אב נחשב כמנודה. בתודה על התשובה

תשובה

שלום וברכה

התעללות מילותית אסורה בכל ילד בכל גיל ובכל מצב. הכאה אינה התעללות אלא דרך חינוכית מסויימת שמותרת על פי הכללים המבוארים בשולחן ערוך עד גיל מסויים ולא יותר מאחר ולאחריה יש חשש לאיסור לפני עיוור, בין בן ובין בת כל מי שמגיע לגיל שיש חשש לפני עיוורר..

בכל מקרה אפילו שהאב מתעלל בילד אסור לילד לבזובות ויש לו לכבדו לפי הכללים המבוארים בשולחן ערוך וכדברי הרמב"ם רמב"ם הלכות ממרים פרק ו הלכה ז

ועד היכן מוראן אפילו היה לובש בגדים חמודות ויושב בראש בפני הקהל ובא אביו ואמו וקרעו בגדיו והכוהו בראשו וירקו בפניו לא יכלימם אלא ישתוק ויירא ויפחד ממלך מלכי המלכים שצוהו בכך, שאילו מלך בשר ודם גזר עליו דבר שהוא מצער יתר מזה לא היה יכול לפרכס בדבר, קל וחומר למי שאמר והיה העולם כרצונו.
ההלכה אכן מחייבת את האב לנהוג כראוי אבל אי התנהגות האב כראוי אינה מתירה לבן לפגוע בו חלילה.