איך עושים תשובה על לשון הרע על ציבור שלם?

  • ג' אב התשע"ד

שאלה

על יחיד אני יודעת שמבקשים ממנו סליחה. אבל אם זה ציבור שלם - עדה , זרם, מוסד מסוים וכד', אין לי אפשרות ללכת ולבקש סליחה מכל האנשים האלה. מה עושים?????

תשובה

לכבוד השואלת,

חכמינו הקדושים אמרו (ביצה כ"ט.) גזל ואינו יודע למי גזל יעשה בהם צרכי רבים.

ופירש בעל ערוך השולחן, שעל ידי שיעשה צרכי רבים, יסבב השם שהנגזלים או יורשיהם יהנו ממנו כפי ערך גזילתו וימחלו. והבא לטהר מסייעין לו מן השמים.

אם כן, ראוי לבחור מקום קרוב לאותה עדה שגזל מהם, ושמה לתרום לתיקון צרכי רבים  (או לגבי מוסד, אפשר לתת סיוע למוסד עצמו בתיקון מסויים שהם דרושים).

דוגמאות לצרכי רבים הם: נדבת ספרים לבית מדרש (מבלי לשים את שם הנדבן כדי שלא יהנה הנותן), תיקון אינסטלציה של עיר באותה שכונה, השתתפות בבניית תיקון כבישים באותה שכונה (ברחוב שאינה נעשית הבנייה או התיקון ע"י הערייה) [וכן נראה לי שכלול בצרכי רבים היום - רמזורים (במקומות שלא היו שם מצד הערייה), שלטים לשמירת הדרכים (במקומות שלא היו שם מצד הערייה) וכדו'] שיתכן שישמשו טובה לציבור היהודים שבאזור.

בברכה,

רב נחום