ביאור משפט משיעור

  • ב' אב התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, שמעתי היום משפט מרב פופולארי בשיעור תורה, שנאמר בעיצומו, והרב לא הספיק לבאר. מה זאת אומרת, "השם אומר אני מוכן שתעזוב אותי, ובלבד שלא תעזוב תורתי"?? מה המקור ומה הכוונה? אין זה אותו הדבר, השם ותורתו?! תודה תודה,

תשובה

שלום וברכה

כך אמרו חכמים מדרש איכה רבה

ר' הונא ור' ירמיה בשם ר' שמואל ברבי יצחק אמר מצינו שויתר הקדוש ברוך הוא על עבודת כוכבים ועל גילוי עריות ועל שפיכות דמים ולא ויתר על מאסה של תורה שנאמר על מה אבדה הארץ, על עבודת כוכבים ועל גילוי עריות ועל שפיכות דמים אין כתיב כאן אלא על עזבם את תורתי, ר' הונא ור' ירמיה בשם ר' חייא בר אבא אמרי כתיב (ירמיה ט"ז) ואותי עזבו ואת תורתי לא שמרו, הלואי אותי עזבו ותורתי שמרו, מתוך שהיו מתעסקין בה המאור שבה היה מחזירן למוטב
והכוונה הפשוטה היא שהקב"ה אומר הלוואי אפילו אם הם  לא שומרים מצוות שילמדו תורה כי קדושת התורה תחזיר אותם למוטב.