מה התורה אומרת על 'לקוח סמוי'?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה ברצוני לדעת האם לקוח סמוי זה סוג של גזל? לדוגמא לקוחות סמויים מגיעים לחברות סלולר ומתחזים לקונים, הם מחוייבים להקליט את השיחה ובנוסף לרכוש. למחרת מבטלים להם את העסקה כאילו לא קנו. הם מקבלים על זה שכר וזו עבודתם. לאחר מכן הם ממלאים שאלון על הנציג ולפי זה הנציג מקבל ציון. אם קיבל ציון נמוך הוא נקנס במשכורתו משכר הבונוסים שלו. לפעמים הסוקרים משקרים ונותנים מידע שגוי על נציגים ולכן הם נקנסים במשכורתם על לא עוול בכפם. וישנם כאלה שמאבדים את מקום עבודתם. האם זה הלכתית מותר??? זה חשוב להעביר את זה למקום העבודה כי המון נציגים נקנסים. בנוסף הנהלת החברה מפרסמת בחברה את הסקר ה״לא טוב״ במייל תפוצתי לכל הרשת ובכך נגרם עוול רציני לנציג שהוא מושפל לפני כולם על כלום. הנציג יכול לערער אבל עד שזה קורה ההשפלה והנזק כבר נגרם לנציג. לתשובתכם אודה. יום נפלא לכולם.

תשובה

שלום וברכה

לקוח סמוי שמשקר ומקלקל לנציג על לא עוול כפו, הוא חוטא והדבר אסור בהחלט.

אולם אם הוא נוהג ביושר והגינות, אין בזה איסור, החברה מותר לבדוק את התנהגות נציגיה ולתת בונוסים לנציג טוב. בכל מקרה אסור להנהלת החברה לפרסם את הנציג שלא עבר בהצלחה את המבחן.