לא תבשל גדי בחלב אימו

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

לא תבשל גדי בחלב אימו"- מה מבינים לפי הפשט? האם אפשר להבין שלא תבשל גדי עם החלב של אימא שלו? או שגדי זה רק דוגמא לכל הבהמות הטהרות כמו שכתוב דיבר הכתוב בהווה? האם הכוונה שאסור לבשל כל בהמה טהורה רק עם החלב של אמא שלה או עם כל חלב במידה ולא הרי כתוב "אימו"לכאורה המילה אימו מיותרת? 2.האם חכמים לומדים רק שאסור לבשל /להנאות/לאכול עוף עם חלב או גם חיה אסורה עם חלב? 3.האם התורה אוסרת רק בישול עם חלב וחכמים אוסרים איסורים נוספים של הנאה ואכילה. 4.חכמים לומדים ממספר הפעמים של לא תבשל גדי בחלב אימו 3 איסורים, אכילה, בישול, הנאה. הרי הדבר ברור בלי שחכמים יבינו זאת מה מוסיף לי בכך שחכמים למדו על איסור בישול הרי פשט הכתוב אומר לי זאת האם חכמים לומדים על איסור בישול רובד נוסף שלא ניתן ללמוד מפשט הכתוב אם כן מהו? 5.מה הכוונה שאומרים חכמים למדו.. 6.מה הכוונה לחיה טהורה,בהמה טהורה, עוף טהור-אפשר דוגמאות תודה רבה על העזרה.

תשובה

שלום וברכה

1. הכוונה היא כל בהמה עם כל חלב שהוא. הסיבה שכתוב חלב אימו להוציא את העופות שאין להם חלב אם והם מותרים מהתורה בבישול בחלב.

2. במשנה במסכת חולין פרק ח' משנה ד' נחלקו אם גם בשר חיה אסור בבישול עם חלב או שמותר.

3. אכן כך.

4. הכוונה היא שבשר שבושל בחלב נאסר מן התורה באכילה ובהנאה. הכוונה בדברי חז"ל אחד איסור בישול היא שפסוק אחד בא לומר את עצם האיסור שבבישול בשר וחלב ללא ניתן להוסיף וללמוד ממנו דבר אחר.

5. כאן הכוונה שחז"ל מצאו מקור להלכה שנאמרה למשה מסיני לאסור בישול ואכילת הדבר שבושל ואף הנאה ממנו.

6. כל המנויים בפרשת שמיני.