מהות צום גדליה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, אני בחורה דתיה מלידה. יש לי שאלה לגבי מה הטעם בצום גדליה? כבר במשך שנים אני לא צמה את הצום הזה, משום שאני לא מרגישה שאני צריכה!, זאת אומרת למה אני צריכה לצום בגלל שגדליה סרב להשמע לאזהרה שמתכוונים להורגו?? למה אנחנו צריכים לצום בגלל זה?? אם יש משמעות כנה ואמיתית אשמח לשמוע ממכם. תודה, אסתר

תשובה

שלום וברכה

לפני שאענה לגופו של עניין אבקש ברשותך לכתוב מספר שורות על עצם ההחלטה להימנע מקיום הלכה מסויימת עקב חוסר הבנת העומק של ההלכה.

יש להצטייד בקצת צניעות וענווה ולהבין שהוראות חכמי ישראל בכללותם ובפרט בעניין צום גדליה שהוא מדברי הנביאים יש להם עומק מסויים ובוודאי אנו לא חכמים גדולים מהם ואם הם גזרו עלינו תענית בוודאי שיש סיבה מספקת לכך. כך גם בכל הלכה או תקנת חכמים שחובה עלינו להיכנע להם ולציית להם והדבר פשוט מאוד.

ולגופו של עניין

סיבת הצום אינה רק על הריגת גדליה אלא על גירוש כל היהודים שבא בעקבותיו ונשארה ציון שוממה לחלוטין, הריגת גדליה מסמלת את סיום הגירוש של בני שראל מארצם על כך נקבע על ידי הנביאים יום תענית.