שאלות בנושא לשון הרע וגזל

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום הרב השאלה הקודמת עם אותה הכותרת שנישלחה היום היא שלי אני לא סיימתי לכתוב אותה ושלחתי אותה בטעות , זאת השאלה המלאה 1)היום קניתי פיצה ולא היה לי איפה ליטול ידיים אז הלכתי למסעדה ליד ושם שאלתי את המוכר אם אני יכול לשטוף ידיים . הוא ענה לי משהו שלא הבנתי(הוא עולה חדש)אבל אני חושב שהוא אמר לי כן אז נטלתי ידיים וגם הישתמשתי בנייר שיהיה שם במסעדה האם זה גזל . כי אני לא בטוח שהתשובה של המוכר היתה חיובית וגם לא שאלתי את המוכר לגבי הנייר 2)היום ישבתי עם חברים ואחד מהחברים אמר מישפט מסוים שזה כיביכול קטע שאחד מהאנשים שהיו איתנו בכיתה היה אומר ואז הוא שאל(סתם כדי לראות אם אנחנו זוכרים) מי היה אומר את זה כל הזמן . ומי שהתחיל עם המשפט הזה היה אני (זה משפט שהייתי אומר פעם ואז אחד שהיה איתנו פעם בכיתה שמע אותו והתחיל להגיד אותו כל הזמן) וחבר שלי (זה ששאל את החברים "מי היה עושה את הקטע הזה"?)לא ידע שאני המצאתי את המשפט והבחור השני גנב לי אותו אז אחרי שהוא שאל אמרתי לו שזה משפט שלי ופה מתחילה הבעיה , אני יודע שחברים שלי תמיד היו אומרים שאותו בחור(שגנב לי את המשפט)הוא יודע הכל ממני במילים אחרות כל קטע שלי הוא לוקח אז אחרי שאמרתי להם שאני המצאתי את המשפט אחד מהחברים פתאום אמר "אם אריאל(שזה אני)התחיל אם המשפט הזה ואתה(השואל ששאל"של מי הקטע הזה?") שמעת את אותו המשפט מאדם אחר אז זה חייב להיות "יוסי" (שם בדוי)כי יוסי לוקח הכל מאריאל האם אני אשם במשהו ? סליחה על הסיבוך פשוט ניסיתי לכתוב בדיוק את מה שקרה ליתר ביטחון אז סליחה

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות;

לכאורה, זה לא גזל, לפי שכנראה הוא אמר כן.
גם בדרך כלל, מסכימים לזה.
ואם לא, למה הוא לא מחה נגדך.
כל זה נכון גם לגבי הנייר.

כדאי ללמד זכות על "יוסי", שכנראה, הינך יותר מוכשר ממנו, והוא אוהב חכמתך, לכן הוא משתמש בדבריך, לא שהוא גנב ח"ו.
ואם תדון חבירך לכף זכות - השם יתברך ידון גם אותך לכף זכות בכל מעשיך, כמפורש בחז"ל.

ברכה והצלחה;

יעקב משה