חנוכת בית ומקור תורה שבעל פה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

האם כשעוברים לדירה חדשה יש חובה לערוך חנוכת בית? ועוד שאלה בהשקפה אם משה ירד עם הלוחות מהר סיני מאיפה קיבלנו את שאר המצוות שבתורה מאיפה קיבלנו את התורה שבעל פה?

תשובה

לכבוד השואל,

חנוכת הבית אינו חיוב אלא מנהג שנהוג במיוחד בארץ ישראל, והוא מנהג חשוב מאד. וסגולתו למנוע מזיקין מן הבית, ולהכין את הבית מהתחלתו לקדושה ואוירה של עבודת השם.

הרמבם בהקדמתו לפירוש המשניות לסדר זרעים מבאר, שמצות התורה ניתנו בנבואה למשה רבנו לאורך כל הארבעים שנה שהיו ישראל במדבר, וביום פטירתו סיום משה רבנו את התורה. ולמדנו מכך, שבזמן נתינת הלוחות בהר סיני - שהיה בשנה ראשונה לצאת בני ישראל מארץ מצרים - היו בלוחות עצמן רק עשרת הדברות.

בנוסף לזה מבאר הרמבם שם, שבכל מצוה ומצוה שקיבל משה רבנו בנבואה מאת השם יתברך, היה חלק מן המצוה שנרשם בכתב, וחלק שני מן המצוה, דהיינו פירוש המצוה, שנתפרש לו מאת השם בעל פה. אח"כ הלך משה ולימד את ב' החלקים לכל ישראל. כך שבסוף הארבעים שנה ששהו ישראל במדבר, היה להם תרי"ג מצוות שנרשמו בתורה שבכתב, וגם היה להם פירושי ופרטי כל מצוה ומצוה מאלו התרי"ג, שנמסר להם בעל פה והיו חוזרים ומשננים אותם לעצמם על פה.

בברכה,

רב נחום