איך אפשר לתקן עבירת גזל שנעשתה בעבר

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב! אני חוזרת בתשובה ומודעת היום לחובת הזהירות בנושא ממון של אחרים,והחלטתי לתקן את כולם ..הבעיה היא שיש לי כול כך הרבה גזל שלמזלי/צערי אני זוכרת אותם(ביקשתי מהשם שיעזור לי לזכור ואכן ניזכרתי בהרבה דברים קטנים ששכחתי)אבל אני נתקלת בהרבה קושי ...הן מבחינת האומץ הן מבחינת מציאת האדם שגזלתי ,וגם שאני מתקנת יש לי הרגשה שלא עשיתי את זה מושלם (החזרת גזל לא לבעלים אלא לעובדים שמתחתיו עם חשש שאולי לקחו לעצמם)אני נופלת לייאוש אין לי כוח לכלום לא לחפש עבודה לא להתפלל ,כלום..אני מרגישה שאם יש לי גזל ביד מה שווה כול השאר ...ניסיתי להתייעץ עם רבנים כול אחד אומר משהו אחר ..אולי כבוד הרב יכול לעזור לי אם יש ספר שמדבר על גזל בצורה מפורטת ,שיהיה בשפה ברורה לכול נפש? אשמח לתשובה מכבוד הרב

תשובה

שלום וברכה

אין הקב"ה בא בטרוניה עם בריותיו ואין ה' דורש ממך דברים שאינך יכולה לעמוד בהם.

כאשר את עושה את כל המוטל עלייך כראוי אין לך לחשוש כלום.

לעניין השבת הגזל.

כל גזל שזוכרים ממי גזלו חובה להחזיר לנגזל ואפשר להחזיר בצורה אנונימית ובכל דברך שבסופו של דבר הגזל ישוב לנגזל.

כל מה שלא זוכרים אפשר לעשות צרכי רבים ובזה מתורן החטא כליל.

בברכה  - בנימין שמואלי