איסור בשר בחלב

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

אני צריך תשובה לאדם חילוני האם יש טעם לאיסור אכילת בשר בחלב האם נכון שזה לא בריא אם כן יש לזה הוכחה מדעית?

תשובה

   לכבוד השואל,

טעם לאיסור אכילת בשר בחלב מובא בספר החינוך מצוה צב וזה לשונו:

"משרשי מצוה זו, לפי הדומה שהוא כענין מה שכתבנו במצות מכשפה, כי יש בעולם דברים שנאסר לנו תערובתן בסיבת הענין שאמרנו שם."

ובמצוה אודות איסור הכישוף (מצוה סב) כתב:

"וענין הכישוף הוא לפי דעתי כן: שהשם ברוך הוא שם בתחילת הבריאה לכל דבר ודבר מדברי העולם טבע לפעול פעולתו טובה וישרה לטובת בני העולם אשר ברא; וציוה כל אחד לפעול פעלו למינהו, כמו שכתוב בפרשת בראשית [א', י"ב ואילך] "למינהו" על הנבראים. וגם על כל אחד ואחד המשיל כח מלמעלה להכריחו על מעשהו, כמו שאמרו זכרונם לברכה [בראשיח רבה פרשה י', ו'] אין לך עשב מלמטה שאין לו מזל מלמעלה שאומר לו גדל.

"ומלבד פעולתן שעושה כל אחד ואחד בטבעו, יש להם פעולה אחרת בהתערבם מין מהן עם מין אחר; ובמלאכת התערובות יש בה צדדין שלא הורשו בני אדם להשתמש בהן, כי יודע אלהים שסוף המעשה היוצא לבני אדם באותן צדדין רע להן ומפני זה מנעם מהם...

"ועוד יש באותן צדדי התערובות והתחבולות האסורות לעשות, ענין אחר שנאסרו בעבורו: לפי שכח אותו התערובת עולה כל כך, שמבטל מפעולתו לפי שעה כח המזל הממונה על שני המינין. והמשל על זה, כמו שאתה רואה שהמרכיב מין בשאינו מינו יחדשו לברוא מין שלישי - נמצא שביטלה ההרכבה כח שניהם. ועל כן נמנענו מהעלות על רוחנו - אף כי נעשה בידינו - דבר שמראה בנו רצון להחליף דבר במעשי האל השלמות".

ומוכח מדבריו, שאין  האיסור בתערובת של בשר בחלב מטעם שמירת הבריאות.

בברכה,

רב נחום