כיבוד אב ואם מאמצים

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

אני מאומץ מגיל חודשיים בערך. המשפחה המאמצת היא המשפחה שלי לכל דבר ועניין. שהייתי בן 8 שנים אבא שלי (לא הביולוגי) נפטר והלך לעולמו. מגיל בר-מצווה כל פעם שמישהו אומר קדיש אני חושב ומדמיין אותו ומקווה שגם שלא היו לו ילדים ביולוגים שיקבל את הקדיש ממני. מבחינה רוחנית האם אני קשור אליו ? או שאולי יש לי חלק רוחני מהאב הביולוגי שאין לי כל מידע עליו והוא יכול להיות חי ונושם. האם מצוות כיבוד הורים חלה עלי באופן כפול ? יש לי זכות לקיים מצווה אחת פעמיים ? אני חילוני, זכיתי להתחתן ולהביא ילד זכר לעולם ואחד הדברים שמשמחים אותי זו המחשבה שהשארתי אחרי מישהו שיגיד עלי קדיש.

תשובה

שלום וברכה

אביך הביולוגי הוא אביך לכל דבר, גם ללא שתדע עליו דבר. ומצוות כיבוד אב חל לגביו בהחלט.

גם לגבי אביך המאמץ חל עליך חובה לכבדו ולהכיר לו טובה על כל מה שעשה למעניך, חובת הכרת טובה הינה חובה יהודית ואנושית.

אשריך שזכית להביא ילדים לעולם, ומחשבתך לגבי הקידוש ה' שהוא יעשה באמירת הקדיש מאוד במקומה, בשפת האידיש היו שואלים על יהודי שנפטר אם השאיר אחריו: קדיש'ל.

אבל, אולי לכך סיבב בורא עולם שתגדיר את עצמך בשאלה כ'חילוני' בכדי שאני אציע לך לעבור בישוב הדעת על r>אולי זה יעזור שתזכה גם בחייך להבין את המשמעות שיש ב'קדיש' ותזכה בעצמך לעשות עבור נשמתך הנצחית.

ואברכך שתזכה לאורך ימים ובריאות, והרבה נחת יהודי, כל הטוב שבעולם.

פסח כשר ושמח, אוהב אותך, מנשה ישראל