כיצד יכולה אישה לערוך אזכרה לסבא שלה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב... אני גדלתי ללא אבא במשך 21 שנה, ולפני חצי שנה בערך גיליתי שסבא שלי מצד האבא נפטר כשאני הייתי בת 6, וכשגיליתי את זה הייתי בהלם, ולקחתי את זה קצת קשה, ואין לי מושג אפילו למה. אבל אחרי 3 ימים מרוב ההלם בכיתי בלילה, אבל כבר ביררתי אצל רב והוא אמר שיגידו עליו קדיש, והפטירה שלו זה ב´ בטבת, והתכוונתי לעשות אזכרה לעילוי נשמתו, אבל שמעתי שהגברים לעילוי נשמת יכולים ללמוד ולעשות סדר לימוד, אבל מה אני יכולה כנכדה שלו לעשות למענו, שנשמתו תהיה במקום טוב. כי אני קצת חוששת ולא יודעת מה לחשוב, אולי טוב לו או לא, כי אני יודעת שהוא יהודי, אבל לא ידוע לי אם היה שומר תורה ומצוות. ולפי התמונה שהראו לי הוא לא היה לבוש שחור לבן, וגם לא היה נראה דתי... ולכן אני קצת חוששת, אולי טוב לו או לא, ואיך אני יכולה לדעת ולעזור לו...????

תשובה

שלום וברכה,

איננו נמצאים בשמיים כדי לדעת אם טוב לו או לא. אבל את בהחלט יכולה  לעזור לו ולעשות לו "אזכרה" גם בתור אישה.

תביאי אנשים וגם נשים לאזכרה, תזמיני רב שירצה וידרוש לכם דברי תורה, ויחזק את כל המשתתפים, לעילוי נשמת הסבא. הגברים והנשים יקראו כל אחד מה שיודע לקרוא. לאחר מכן, תחלקו כיבוד שיברכו ברכות לעילוי נשמתו, ואם אפשר אז גם תעשי סעודה, כדי שיברכו כולם "ברכת המזון", שזו ברכה מהתורה. וכמובן, גם תדלקי נר לעילוי נשמתו.

בברכה,
מנשה בן פורת