כיצד כתוב "כי באור פניך" הרי אין לה´ גוף ?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלום. 1. ברצוני לשאול, יש קטע בתפילת 18 בשים שלום שאומר: "כי באור פניך". ה´ יתברך אין לו גוף ואין לו דמות הגוף, מה הפירוש של זה? 2.במגזין האלקטרוני שאני מקבל כל שבוע, כבר שבועיים לא היה את העלון של שבת להורדה, אנחנו מאווד מחכים לזה כל שבוע. בברכת חג סוכות שמח לכם ולכלל ישראל

תשובה

שלום וברכה,

1. ישנם הרבה פסוקים בתנ"ך המתחייסים כביכול לגופו של ה' יתברך, כגון: וחרה אף ה', וכדומה. וכתב הרמב"ם (פ"א מהלכות יסודי התורה ה"ט) שכל פסוקים אלו נאמרו רק כדי לשבר את האוזן, כי אנו מכירים רק אנשים עם גוף, והכוונה בתור משל לתוכן הדבר, כגון בפסוק הנ"ל הכוונה שה' יכעס ח"ו.

ואעתיך לך לשון הזהב של הרמב"ם: "מהו זה שכתוב בתורה ותחת רגליו, כתובים באצבע אלהים, יד ה', עיני ה', אזני ה', וכיוצא בדברים האלו? הכל לפי דעתן של בני אדם הוא שאינן מכירין אלא הגופות, ודברה תורה כלשון בני אדם, והכל כנויים הן, שנאמר "אם שנותי ברק חרבי", וכי חרב יש לו ובחרב הוא הורג? אלא משל, והכל משל...".

גם הכוונה "כי באור פניך", שה' נתן לנו תורה וחיים מתוך רצון ואהבה, ואמרו זאת בדרך משל, שאצל אנשים הנותן ברצון ובשמחה נותן במאור פנים.

2. השבוע ישנו העלון להורדה.

בברכה,
מנשה בן פורת