האם "כל נדרי" מהווה התרת נדרים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלום, אני בת 18 וחצי ובחודש האחרון התחלתי את השירות הלאומי שלי. לפני כשנתיים לקחתי על עצמי לתרום 10 אחוז מכל משכורת שאקבל (עבדתי בשנתיים האלה), וכעת התחלתי את השירות הלאומי, וקצת קשה לי לתרום סכומים כאלה באופן קבוע. כשלקחתי על עצמי לקיים זאת, הבטחתי זאת, אך לא נשבעתי או נדרתי, גם לא באוזניי אחרים. בכיפור האחרון, לא נכחתי בהתרת נדרים, אך הייתי ב"כל נדרי", ורציתי לשאול, האם כעת אני פטורה מלקיים הבטחה זו. ואם לא, מה עליי לעשות על מנת שאהיה פטורה מהבטחה זו? תודה מראש

תשובה

שלום וברכה,

את פטורה מלתת מעשר כספים, ואין עלייך חיוב נדר.

הן מצד שהשתתפת ב"כל נדרי", וזה מועיל לבטל נדרים מסוג זה, שלא אמרת בפירוש לשון נדר או שבועה. והן מצד, שלפני שקיבלת על עצמך לתת מעשרות, בערב ראש השנה בהתרת נדרים, ובליל כיפור בכל נדרי, את אמרת ש"כל נדר שתדרי באותה שנה - יהיה בטל", וזה מועיל לסוג נדרים כאלו שלא הזכרת לשון נדר, שלא יחולו כלל. (שו"ת מנחת שלמה, ח"א סי' צא אות כ. שו"ת יביע אומר ח"ב סוף סימן ל).

בברכה,
מנשה בן פורת