האם יוצאים ידי חובת "פת שחרית" באכילת עוגות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, 1. מהי החשיבות של "פת שחרית" האים היא באמת תרופה לכל המחלות כמו שאומרים? האים יש לה זמן מסויים והאים יוצאים ידי חובה גם בפת" מזונות" ולא דוקא "המוציא"? 2. אים אני מנשנשת קורנפלקס אני צריכה לברך ברכה אחרונה? 3. האים יש בעיה במשחקי לוטו?

תשובה

שלום וברכה,

1. הגמרא (בבא מציעא קז ע"ב) אומרת שהאוכל פת שחרית ניצול מ-83 מיני חולאים. וכדי להסביר את החוזק שנותנת פת שחרית, מתארת הגמרא בדרך משל, ששישים אנשים רצו ולא יכלו להשיג את זה שאכל פת שחרית.

מבואר בתלמוד (שבת דף י ע"א), שיש לאכול פת שחרית עד חצות, אבל מי שאינו אוכל בבוקר ואוכל אחר חצות היום, המאכל מזיק לו.

אפשר לקיים "פת שחרית" גם באכילת 45 גרם מיני מאפה שמברכים עליהם מזונות, כגון: עוגה, עוגיות וכדומה. אבל אי אפשר לקיימה בתבשיל של מיני מזונות, כגון: איטריות, פתיתים וכדומה. (שו"ת אור לציון, ח"ב, פרק י' ה"ו).

2. אם את אוכלת 30 גרם בתוך 7 דקות, את צריכה לברך ברכה אחרונה.

3. אם את מתכוונת להשתתף בהגרלת לוטו של מפעל הפיס, הדבר אסור.

בברכה,
מנשה בן פורת