צערתי את אמא עליה השלום, כיצד אכפר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אמי נפטרה ואני במצוקה גדולה.טיפלתי בה במחלתה כמה שנים ואני מבקש את מחילתה יום יום על כל פגמיי בטיפול בה, בייחוד לקראת הסוף כשכבר לא יכלתי להתמודד עם המציאות, והטיפול היה קשה ביותר, דווקא אז היו לעתים בעיות בהתנהגות. ביקשתי את מחילתה לקראת הסוף, אך היא כבר היתה חלשה והנהנה שמוחלת, ושהכל בסדר, ושאלתי כמה פעמים לאורך כמה ימים ולחשתי באוזנה שוב ושוב שאני רוצה לכפר. וגם אח"כ ביקשתי בהספד ועל קברה יום יום. אך אני בוכה כל היום בכך שאין לי יכולת לקבל ממנה תשובה ממש שהיא מוחלת, שהיא לא מקפידה עליי, שהיא עדיין אוהבת אותי, שלא שכחה ממני ח"ו, שהיא לא מצטערת יותר מדיי על כך שהיא נפטרה וחבל שלא חייתה עוד עשרים או שלושים שנה. אני מצטער בשבילה על כך, שהיא היתה חיה כל כך הרבה לו רק נמנעה מניתוח בעייתי לפני כמה שנים. כמה חבל. למה לא מנעתי את הניתוח. לא הגנתי עליה, לא הארכתי את חייה כראוי. אני צריך להחיות אותה. אני מצטער על כל חטא שחטאתי כנגדה במשך כל חיי, על כל דיבור חצוף, על כל צער שציערתי אותה ולדאבוני ציערתי אותה במשך חיי בויכוחים חסרי תוחלת. היא הבטיחה בעבר לבוא בחלום, אך לא עשתה זאת עדיין.

תשובה

שלום וברכה

הנפטרים צריכים לקבל רשות לבוא בחלום וזה לא מתאפשר לכל אחד ולא מתי שהם רוצים.

חבל על הבכי, ההלכה אומרת שבקשת המחילה מועילה והנשמה מחלה לך לגמרי והכל על מקומו בא בשלום. הבכי שלך מצער ואתה והיא כרגע מנועה מלבוא איליך. למד משניות לעילוי נשמתה ובכך תשמח אותה במרומים.