למה אומרים פעמיים ויכולו...?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב מדוע בערב שבת אומרים פעמיים ויכולו השמיים...?

תשובה

שלום וברכה

אנו אומרים שלשוה פעמים ויכלו, פעמיים בבית הכנסת ופעם נוספת בבבית בעת הקידוש. הטעמים לכך מבוארים בפוסקים והנה דברי השולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות שבת סימן רסח

סעיף א
צריך לומר פרשת ויכלו בתפלת ערבית וכל המתפלל ואומר ויכלו מעלה עליו הכתוב כאלו נעשה שותף להקב"ה במעשה בראשית שנאמר ויכלו אל תקרי ויכולו אלא ויכלו כלומר הקדוש ברוך הוא והוא:

שולחן ערוך הרב אורח חיים הלכותשבת סימן רסח

סעיף יב
אחר תפלת לחש בערבית נוהגין לחזור ולומר ויכולו משום יום טוב שחל להיות בשבת שאין אומרים אותו בתוך התפלה וצריך לאמרו אז אחר התפלה וכדי שלא לחלק בין שבת לשבת נהגו לאמרו בכל השבתות וגם כדי להוציא את מי שאינו יודע לאמרו ונוהגין לאמרוב כולם יחד בקול רם ומעומד לפי שבזה אנו מעידים להקב"ה במעשה בראשית והעדים צריכים להעיד מעומד ואם שכח לאמרו בבית הכנסת טוב שיאמר אותו שבקידוש מעומד:

שולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות שבת סימן רעא

אף על פי שאמר ויכולו בבית הכנסת צריך לחזור ולאמרו על הכוס קודם קידוש כדי להוציא בניו ובני ביתו הקטנים שלא אמרוהו עדיין.

בהצלחה,