מהיכן סמכותם של גדולי הדור?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב יישר כוח על אתר הידברות המדהים ועל עבודתכם הקדושה והמחזקת רציתי לשאול, האם יש מקור ברור בו אפשר לראות בצורה מובהקת את החובה לציית לפסקיהם של גדולי הדור בכל תקופה? לצערי הרב, הבנתי שיש רבים שחולקים על כך וטוענים כי המושג גדול דור הוא המצאה חדשה, ואינו היה בעבר. בנוסף קראתי (אני מקווה להתבדות), שאפילו הרמב"ם טען לגבי מצוות "ועשית ככל אשר יורוך", שאינה אלא רק חובת הציות לחכמי הסנהדרין, וכאשר אין סנהדרין - כל אחד ילך לפי רבו. איך אדע שגדולי הדור בדורינו הם אכן הסמכות ההלכתית העליונה, ויש להם את הרשות להורות לנו הלכה וגם השקפה? תודה רבה מראש...

תשובה

שלום,

את מוזמנת לצפות בהרצאתו של הרב זמיר כהן שליט"א העוסקת בסמכותם של חכמי ישראל בכל דור ודור:

ובנוגע לרמב"ם, הוא כותב במפורש בהקדמה שלו לפירוש המשניות, כי הקב"ה ציווה אותנו לשמוע לחכמי הדור שבימינו, ומצטט את המקרא (דברים יז, ט): "אל השופט אשר יהיה בימים ההם". וחז"ל כבר ביארו פסוק זה ואמרו: "וכי תעלה על דעתך שאדם הולך אצל הדיין שלא היה בימיו? הא אין לך לילך אלא אצל שופט שבימיך", (מסכת ראש השנה כה, ע"ב).
אני ממליץ לך גם לקרוא את ספרו של הרב אהרון לוי "לא בשמים היא".

בברכה,
ערן בן ישי