פת במלח תאכל, מדוע?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום,קודם כל תודה רבה לכם על העזרה אתם ממש עוזרים לי לעשות סדר בראש. יש לי שלוש שאלות: 1.לגבי המשנה באבות פת במלח תאכל וכו´ אני לא מצליח להבין כל כך...כיוון שגם רואים שבאמת חיים בשפע האפשרי וגם שהיה שאיפה לעשירות, למשל בברכות דף ה´ שר´ יוחנן נראה לי שואל את ר´ אליעזר אם הוא בוכה בגלל שלא זכה לעשירות( בעקבות זה עלתה לי השאלה פשוט).. אז אם אפשר לבאר את העניין בבקשה.  2)לגבי שאילת שלום לאשה מתוך נימוס, אני לא מרגיש בזה קרבה מה גם שזה די לא יפה לא להחזיר על שאילת שלום,בעבר קראתי שאסור ואחרי זה קראתי שמתוך נימוס מותר(נראה לי שגם הרב אלישיב זצ"ל הקל בזה)...אני מבין שכמו כמעט כל דבר יש בזה מחלוקת..אך האם אפשר להסתמך על זה ? 3.אם אני משתדל (אני מתחזק..) ללכת לפי רב מסויים בהלכות..האם מותר בהלכות מסויימות ללכת לפי רב אחר?לפי חילוק של נושאים ז"א הלכות ברכות לפי רב אחד והלכות תפילה לפי רב אחר ואם נאמר אני הולך לפי רב מסויים בברכות(הברכות זה לדוג´, אני מתכוון לכל ההלכות) אבל לגבי ברכה מסויימת אני הולך לפי רב אחר (סתם לדוג´ שיהיה ברור שנאמר הרב עובדיה שליט"א אומר שעל שמן זית לבד לא מברכים ואילו הרב משאש זצ"ל אומר לברך בורא פרי העץ) ה´ ישמור אתכם.

תשובה

שלום וברכה

1. רבי יוחנן שאל את ר' אלעזר אם זאת הסיבה שהוא בוכה אבל באמת לא זאת היתה הסיבה. ר' אלעזר לא רצה עשירות

2. אכן הפוסקים נוטים להקל שמורת להגדי שלום סתמי כל שאין נכנסים לברר פרטים בשלומה.

3. אין בזה בעייה אם כי עדיפות מובהקת היא ללכת בהכל לפי רב אחד בלבד.