מדוע ה' לא סלח למשה והכניסו לא"י?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע רשום בתהילים שהאל רחום וחנון וסולח כאילו הוא אבינו... "הרחיק ממנו את פשענו" אך לא הכניס את משה לארץ ישראל?? למה הוא לא סלח לו?

תשובה

שלום וברכה

אם משה היה נכנס לארץ ישראל הוא היה בונה את בית המקדש ואז לא היה בית המקדש יכול להיחרב והקב"ה היה צריך חלילה להרוג רבים בישראל במקום בית המקדש, ראי את דברי האור החיים הקדוש בפרשת מי מריבה

וז"ל "עומק הדברים הוא, שאם היו משה ואהרן עושים קידוש ה' הגדול באמצעות שהיתה העדה גם כן כולה שלימה וצדיקים היו מחליטים אמונת ה' בלבם שלימה, והיה נגרש מהם חלק הרע, והיה כח בהם להעמיד אמונתם לדורי דורות, ומעתה היו משה ואהרן נכנסים לארץ, והיה משה בונה בית המקדש, ואין חשש להשלכת חמתו על ישראל כשיהיו חוטאים כאמור בדבריהם (מדרש תהלים עט) בפסוק מזמור לאסף וגו', וכתבנוהו במקומות אחרים:
 וכיון שבא תיקון הדבר על ידיהם ולא עשאוהו, נחלט הדבר, ואמר ה' לכן, פירוש בשביל זה, גם לשון שבועה ד, שלא יביאו וגו', כי ראה ה' מה שעתידין לעשות באחרית הימים בארץ ישראל, וכמו שאמר להם משה עצמו ידעתי כי השחת תשחיתון ולזה אם יכנס משה לארץ ויבנה בית המקדש, יצטרך ה' להשליך עליהם חמתו כשירשיעו ולא על בית המקדש ויכלו כל ישראל חס ושלום, לזה אמר לכן לא תביאו וגו':