מה זה ברכה אחרונה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מהיא ברכה אחרונה? (אני מכירה רק ברכת המזון) מתי יש להגיד ברכה אחרונה ומתי אין צורך?

תשובה

שלום וברכה,

האוכל 30 גרם של מאכל, או השותה 81 מ"ל שתייה, אם שתה בפעם אחת ולא בהפסקים, מברך לאחר האכילה או השתייה ברכה אחרונה.

ישנם 2 ברכות אחרונות: ברכת "מעין שלוש", וברכת "בורא נפשות". באמצע ברכת "מעין שלוש", ישנם 3 מסלולים לבחירה, הכל בהתאם לסוג המאכל או השתייה שאכלתי או שתיתי. כדאי לראות בסידור כדי להבין את מה שאני כותב.

את הברכות יש לברך בהתאם לסוג המאכל או השתייה, כפי שאפרט:

1) אחר אכילת 30 גרם דבר שמברכים עליו בהתחלה "בורא מיני מזונות" - יש לברך ברכת "מעין שלוש", ולבחור את הקטע "על המחייה ועל הכלכלה".

2) אחר אכילת פירות משבעת המינים, שהם: ענבים, תאנים, רימונים, זיתים, תמרים - יש לברך ברכת "מעין שלוש", ולבחור את הקטע "על העץ ועל פרי העץ".

3) אחר שתיית 81 מ"ל דבר שברכתו "בורא פרי הגפן" - יש לברך ברכת "מעין שלוש", ולבחור את הקטע "על הגפן ועל פרי הגפן".

4) על שאר מאכלים ושתיות יש לברך בסוף ברכת "בורא נפשות רבות וכו".

אם הדברים מסובכים נשמח להדריך אותך בטלפון כפי הצורך.

בברכה רבה,
מנשה בן פורת