נו"ן סופית הפוכה בפירוש רש"י למקרא

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום צוות הידברות. בפרשת ´נוח´, בסוף הפרשה מופיע הפסוק הבא: ´ויהיו ימי תרח חמש שנים ומאתים שנה וימת תרח בחרן´, ורש"י מפרש: ´"בחרן" - הנו"ן הפוכה לומר לך עד אברם חרון אף של מקום´. אבל... הנו"ן בכלל לא הפוכה. (בחומשים המודפסים). האם הנו"ן הפוכה בספרי תורה? שמעתי על נו"ן הפוכים בפרשת "בהעלותך". אבל בסוף פרשת נוח, לא. מה הפתרון? כל טוב.

תשובה

ראה מנחת שי על בראשית פרק יא פסוק לב
(לב) בחרן - כתב רש"י נו"ן הפוכה וכו' וכן כתוב במסורת הדפוס וכתב אור תורה שלא ידע מאי הפוכה כי בכל הספרים היא ישרה בלי שום שינוי

ובספר קדמון מצא שיש בראשה תג ומסור עליו דאקים ראשיהן י"ז באורייתא ואולי זהו הפוכה כי כשתהפכנה יראה התג ברגל הנו"ן עכ"ל.

ולי נראנ שההפוך האמתי הוא מה שמצאתי בס' תאגי וגם בתיקון ס"ת ישן כזה בחרן וכתוב בריש ס' תאגי שיש בתורה י"ז נוני"ן כצורה זו דלא צייני ועקים רישיהון לבתריהון וכן מצאתי א' לא' למצוא חשבון

ור' עקיבה בן יוסף שהיה דורש כתרי אותיות היה קורא לנו"ן זו ן' מגולגלת ודרש עליה שכל מי שיש בידו ענוה ושפלות המות הקב"ה מגדלו ומנחילו חיי העה"ב שאין לך מדה טובה בעולם כענוה ויראת חטא ובדפוס קטן מסביוניטא היא הפוכה ממש ושיבוש הוא. ועיין מה שכתב בזה הרשב"א ז"ל בתשובה הביאה מהר"י קארו בטור י"ד סוף סימן רע"ה ורבינו בחיי: