נקודות שונות בתפילה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה! 1. בתפילת שמונה עשרה כל יהודי בכל מקום בארץ מבקש מה` "וקבצנו יחד מארבע כנפות הארץ לארצנו" כל אחד מבקש כביכול שיתקבצו לארץ שלו למה לא כתוב במפורש וקבצנו לארץ ישראל ירושלים? 2. בשמונה עשרה אומרים "יהיו לרצון..והגיון ליבי לפניך" ז"א מה שאמרתי וחשבתי יתקבל לפניך ואם בעוונותי הרבים אני לא מכוונת בתפילה או בעוונותי אני אפילו חושבת מחשבות לא טובות או שעולה לי ערעורים לא טובים בתפילה אני צריכה לומר פסוק זה ועוד זה מופיעה פעמיים?! 3. באגרת הרמב"ן כתוב "ואם רש הוא ואתה עשיר או חכם ממנו חשוב בלבך כי אתה חייב ממנו והוא זכאי ממך שאם הוא חוטא - הוא שוגג ואתה מזיד" למה?

תשובה

שלום וברכה

1. אין לנו ארץ אחרת מלבד ארץ ישראל. יש לציין שבנוסח אשנכז אין מזכירים כלל את המילה "לארצינו".

2. יש לומר פסוק זה ולכוון על איך שרצינו שתיראה התפילה. ועל ההרהורים שרצינו שיהיה לנו בתפילה.

3. הכוונה היא כמובן שיתכן שהוא שוגג ואילו בנו היה תלמיד חכם ואם הוא חוטא הוא חוטא במזיד.