גיד הנשה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

למה הכוונה באי אכילת גיד הנשה? האם לזה התכוון המשורר? ואולי לא? המקום בו נאבק יעקב עם אותו איש נקרא מעבר יבק ויאבק-יבק מעבר יבק נמצא בנחל יבוק, זהו נחל שמגיע ממזרח ונשפך אל הירדן נחל יבוק הוא הגבול הטבעי שעובר בין השבטים....גד ומנשה גיד הנשה... גד ומנשה אבל מה ניסו לרמוז? באי אכילת אותו גיד הנשה? אולי על משהו שקשור בגילוי עריות? המקום בו הם יושבים, הטריטוריה היא של מואב ועמון שניהם תוצר של גילוי עריות האם גם ראובן בקלחת הזאת? מה היה סיפור הדודאים? מדוע רחל צריכה את דודאי ראובן? אליה

תשובה

שלום וברכה

הדבר מפורש בתורה בראשית לב
(לג) עַל כֵּן לֹא יֹאכְלוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת גִּיד הַנָּשֶׁה אֲשֶׁר עַל כַּף הַיָּרֵךְ עַד הַיּוֹם הַזֶּה כִּי נָגַע בְּכַף יֶרֶךְ יַעֲקֹב בְּגִיד הנשה.

וביאור הדברים בפסר אור החיים הקדוש
(לג) על כן לא יאכלו וגו' פירוש לצד שנזדעזע הגיד ממקור הקדושה ושלט בו הקליפה, בחינה זו בכל מקום שהיא נטמאה ואסרה הבורא כי הוא היודע ותמצא סוד בזה כי גיד זה אין בו טעם (עיין חולין קא) והוא סימן לבחינת הקליפה כי אין בה טעם כיון שנעקרה קדושה ממנו, ויש בזה פשטים לומר אלא שהעיקר כמו שכתבתי: