שאל את הרב - כללי

אם הדורות הראשונים לא זכו לגאולה, למה שאנחנו נזכה?

  • כ"ו אדר א' התשפ"ב

שאלה

כל כך הרבה שנים חיכו וציפו לגאולה אבל היא איכזבה ולא הגיעה, למה שאנחנו נזכה? תודה

תשובה

שלום רב,

שאלה נכונה, ומצאנו לרבנו המבי"ט זצ"ל בספר בית אלוקים (שער התפילה פרק יז) שנתן ב' טעמים לכך שיותר נקל לאחרונים הקרובים יותר לזמן הגאולה, שתתקבל תפילתם מהראשונים -

הטעם הראשון, כי הרחוקים מן זמן הגאולה הם צריכים הפצר והעתר יותר לשתקובל תפילתם לדבר רחוק אלף שנים מהזמן מאותם שהם רחוקים מת"ק שנה, ואותם שאינם רחוקים מזמן הגאולה אלא כמאה שנים הוא יותר נקל להם שתקובל תפילתם בהיות תפילתם שוה, וכן הקרוב קרובה תפילתו להיות נשמעת, דמיון העומד רחוק מן המדינה שלא תקפץ לו הדרך כל כך מהרה כמו העומד קרוב להמדינה.

הטעם השני, כי להיות העניין גדול הערך צריך ריבוי תפילות דור אחר דור כדי שתקובל תפילת הגאולה, ובהיות נשלמות תפילות הצריכות וידועות לו יתברך, אז בדור ההוא תקובל תפילתם, גם כי בזמנים הקודמים לא הייתה מקובלת, ובעת שנשלם סכום התפילות הצריכות תקובל התפילה, לא בשביל תפילה זו לבד, כי אם בהצטרף אותה אל התפילות הקודמות, באופן שכל התפילות הקודמות הן מועילות גם כן, וכשתתקבל תפילה זו לדור אחרון כשתצטרף עם הקודמות, הרי היא כאילו נתקבלה תפילת הראשונים, כיוון שהייתה סעד לקבלת תפילה זו.

בברכה,

הלל מאירס