נשים צריכות לטבול בקווה מהיכן הסימוכין?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

רציתי לדעת כבוד הרב היכן כתוב בתורה שנשים צריכות לטבול בקווה מהיכן הסימוכין

תשובה

שלום וברכה

כרוב דיני התורה גם דין זה בא לנו בהלכה למשה מסיני בתורה שבעל פה שהטהרה תהיה רק במקווה ומ"מ הדבר מרומז בפסוק וכמבואר בבית יוסף יורה דעה סימן קצז

כתב הרמב"ם בפרק ד' מהלכות איסורי ביאה (ה"ג) במה דברים אמורים שהטומאה תלויה בימים כשטבלה במי מקוה אחר הימים הספורים אבל נדה וזבה ויולדת שלא טבלו במי מקוה הבא על אחת מהן אפילו אחר כמה שנים חייב כרת שבימים וטבילה תלה הכתוב שנאמר (ויקרא טו יח) ורחצו במים זה בנין אב לכל טמא שהוא בטומאתו עד שיטבול וכתב הרב המגיד שזה הבנין אב הוא בספרא

ועוד דרשו רבותינו בפרק במה אשה (סד:) שבעת ימים תהיה בנדתה (שם שם יט) בנדתה תהא עד שתבוא במים וכתב סמ"ג (לאוין קיא לו:) על זה מכאן לטבילת נדה מן התורה ורב האי פירש שלמדנו טבילה לנדה מן התורה בקל וחומר ממגעה שנאמר (שם שם כא) והנוגע במשכבה ירחץ במים

ורבינו יעקב מפרש שלמדנו מכלי מדין שנאמר שם (במדבר לא כג) אך במי נדה יתחטא ודורש בסוף ע"ז (עה:) במים שהנדה טובלת בהם

ובדברי הקבלה (הנביאים) כתוב (זכריה יג א) ביום ההוא יהיה מקור נפתח לבית דוד לחטאת ולנדה עכ"ל( פירשמצודת דוד  ולנדה - ר"ל לצורך טבילת הנדה - מכאן שהנידה צריכה לטבול במקווה/ נהר) והם דברי התוספות בסוף פרק החולץ (יבמות מז: ד"ה במקום) וכתבם הרא"ש בסוף נדה (פ"י סי' ח):