שאל את הרב - כללי

למה היהדות נקבעת לפי האמא?

  • ב' אדר א' התשפ"ב

שאלה

שלום,

אשמח לדעת למה היהדות הולכת לפי האמא ולא לפי האבא.
אשמח למקורות ולהסבר

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

המקור לכך שהיהדות של הילדים נקבעת לפי האם ולא לפי האב, הוא ממה שכתוב בתורה (דברים ז, ג-ד) "ולא תתחתן בם בתך לא תתן לבנו ובתו לא תקח לבנך, כי יסיר את בנך מאחרי ועבדו אלהים אחרים".

והנה בפסוק יש שני אופני חיתון: בת ישראל עם גוי ובן ישראל עם גויה, אולם הפסוק מסיים "כי יסיר את בנך מאחרי" שזהו רק על האופן שבו הגוי מתחתן עם בת ישראל, ולכאורה הפסוק היה צריך לדבר גם על האופן שבו בן ישראל מתחתן עם גויה ולומר "כי תסיר את בנך".

אלא מכאן למדו במסכת קידושין (דף סח עמוד ב, ורש"י שם) שבנך הבא מישראל קרוי בנך, ואין בנך מן העובדת כוכבים קרוי בנך אלא בנה, ולכן התורה רק אומרת "כי יסיר את בנך", שזהו האופן שבו בת ישראל מתחתנת עם גוי, שאז הבן שלה הוא יהודי, ואביו הגוי יסיר אותו לעבוד אלהים אחרים. אולם התורה לא אומרת "כי תסיר את בנך", היינו האופן שבו גויה מתחתנת עם יהודי, כיוון שהבן שיוולד להם הוא לא בגדר בנך, היות שהוא גוי.

בברכה,

הלל מאירס