האם מותר להעיר להורים כשהם מדברים לשון הרע?

  • י"ד תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם מותר להעיר להורים או משפחה קרובה, כשהם מדברים לשון הרע?

תודה

תשובה

שלום רב,

בספר חפץ חיים (הלכות לשון הרע כלל ח סעיף יד) הביא מתנא דבי אליהו (פרק כא) שאם רואה אדם לאביו ולאימו שמדברים דברים יתרים, כגון, לשון הרע וכדומה, מלבד שמוזהר שלא לקבל דבריהם, הוא צריך גם כן למנוע אותם מזה. אלא שצריך להיזהר שזה יהיה בדרך כבוד.

וכתב בבאר מים חיים שם, דהיינו שצריך להיזהר שלא לומר להם שעברו על דברי תורה, אלא יש לומר להם בלשון רכה ובדרך כבוד, שאפילו אם הוא אמת כתוב בתורה שאין לדבר דברי לשון הרע על חברו בכל אופן, וגם יוסיף עוד ענייני לימוד זכות על אותו אדם, עד שימנע אותם מזה.

ומכל מקום בספר בקש שלום (עמוד לד) הביא מהרב חיים קניבסקי שליט"א, שבדרך כלל ההורים לא יקבלו מבנם, ואם כן אין בזה תועלת ורק יגרום לכעס, וכשם שמצווה על אדם לומר דבר הנשמע כך מצווה על אדם שלא לומר דבר שאינו נשמע (מסכת יבמות דף סה עמוד ב), ואף על פי שעל דבר מפורש בתורה לא נאמר דין זה של כשם שמצווה וכו' (יעויין רמ"א אורח חיים סימן תרח סעיף ב), זהו דווקא באופן שישאיר איזשהו רושם, ולא באופן שזה יביא רק כעס.

בברכה,

הלל מאירס