איך מותר להשתטח על קברי צדיקים?

  • כ"ב אלול התשפ"א

שאלה

כבוד הרב, יש שאלה שמציקה לי כבר זמן רב ואשמח אם תוכל לעזור לי להבין טוב יותר.
במאות השנים האחרונות במסורת היהודית יש מנהגים של תפילה והילולה לצדיקים שנפטרו כמו ההילולה במירון, ההילולה באומן, הילולת אדמורי חב"ד, השטחות על קברי צדיקים.
האם אין זה עומד בניגוד מוחלט לכתוב בתהילים "לא המתים יהללו י-ה"?
האם אין זו דרכם של עמי הארץ שהיה זה מנהגם לעשות הילולות ולהתפלל למתים ולכן בתהילים מזהירים אותנו מלחטוא בדרכם?
אשמח לתשובה תודה מראש

תשובה

שלום רב,

1. המקור למנהג ישראל ללכת להתפלל בקברי צדיקים נמצא בדברי הגמרא מסכת סוטה (דף לד עמוד ב) על כלב שפירש מעצת מרגלים, והלך ונשתטח על קברי אבות, אמר להן: אבותי, בקשו עלי רחמים שאנצל מעצת מרגלים.

2. אסור לדרוש אל המתים, דהיינו לפנות לצדיק הטמון שם, ולבקש ממנו שימלא את משאלותיך, אולם מותר ללכת לקבר צדיק ולבקש מהקב"ה שימלא את משאלותיך בזכות הצדיק הטמון שם, וכן מותר לבקש ממנו שיעתיר עליך בתפילה לפני הקב"ה (ראה שו"ת יביע אומר חלק ד' חלק יורה דעה סימן לה אות ו, וחזון עובדיה ימים נוראים עמודים נב-נג).

בברכה,

הלל מאירס