איפה מניחים תפילין?

  • א' אלול התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב.
א-צריך שכל התפילין של ראש יהיו במקום גדילת השערות בקדמת הראש, או בסדר שקצת מהתפילין של ראש יורדות מעבר לשערות ? ב-וצריך שהתפילין יהיו על המקום שגודלות השערות או שאפשר שיהיו גם על שער שגולש קצת מעבר כמו פוני ?ג- ומה אם אדם שנשרו שערותיו, איפה ידע להניח בראש את התפילין?

ד-איפה צריך להניח את הקשר של תפילין של ראש ששמים באחורי הראש? בגומא שיש שם (לא יודע אם לכולם יש כמין גומא) או למעלה או למטה משם?
ה-ואם חלק מהקשר הזה יורד על הצוואר זה בסדר?

תשובה

שלום וברכה

התפילין חיייבות להיות כולן במקום צמיחת השערות. מי שנושרים שערותיו יכול לבדוק את המקום שגדלו בו שערותיו לפנים על ידי הסימן הבא. יניח ידו על מצחו מעל ריסי עיניו. במקום שמסתיים היד למעלה שם תחילת גדילת השערות על פי רוב. - 4 אצבעות.

אסור להניח במקום של הפוני.

הקשר של ראש היה בתחילת הגומא מלמעלה לכתחילה אך בדיעבד כשר עד העורף בכל מקום שגודל לו שיער.

אם התפילין לא מונחות כראוי יש להקטים את הקשר עד שהתפילין יהיו מונחות כראוי במקומם. תפילין שלא במקום הם כמונחים בכיס ואין לברך עליהם.

מצווה להעיר למי שרואים שאין התפילין מונחים במקומם ולתקן את הקשר במידת הצורך.