שאל את הרב - כללי

איך שמחו בני ישראל בטביעת המצרים הרי כתוב בנפול אויבך אך תשמח?

  • כ"א אב התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,

בני בן העשר שאל אותי שאלה ואינני בטוחה מה התשובה.

בפרקי אבות (פרק ד משנה יט) כתוב "בנפול אויבך אל תשמח". מדוע בני-ישראל שמחו בטביעת המצרים בים. עניתי כי הם שמחו על כך שנגאלו אבל אני לא בטוחה אם זו התשובה הנכונה.

אשמח אם תבהיר את העניין.

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

שאלה טובה, והתשובה היא על פי המבואר במסכת מגילה (דף טז עמוד א) שהפסוק (משלי כד יז) "בנפול אויבך אל תשמח", נאמר דווקא לגבי אויבים יהודים, אבל באויבים גויים אפשר לשמוח, ואדרבה עליהם נאמר (דברים לג כט) "ואתה על במותימו תדרוך".

בברכה,

הלל מאירס