שאל את הרב - כללי

איך יכול להיות ששלמה המלך עבר על מצוות התורה?

  • כ"ח אייר התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,

במלכים א' פרק ג פסוק יד כתוב - ״ וְאִם תֵּלֵךְ בִּדְרָכַי, לִשְׁמֹר חֻקַּי וּמִצותַי, כַּאֲשֶׁר הָלַךְ, דָּוִיד אָבִיךָ--וְהַאֲרַכְתִּי, אֶת-יָמֶיךָ.״.
שלמה המלך לא זכה לאריכות ימים, מכיוון שלא קיים את ״לא ירבה לו סוסים״ ו- ״לא ירבה לו נשים״.

איך יכול להיות ששלמה המלך שהיה החכם באדם,
שנאמר שלא היה כמותו ולא יהיה כמותו, בכל זאת עבר על המצוות האלו?
ה׳ אמר לו שאם הוא ישמור תורה ומצוות הוא יזכה לאריכות ימים איך בכל זאת הוא לא שמע לכך?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

הגמרא במסכת סנהדרין (דף כא עמוד ב) מסבירה, ששלמה המלך חשב שהטעמים שהתורה נתנה למצוות אלה לא שייכים לגביו - התורה אומרת (דברים יז יז) "ולא ירבה לו נשים ולא יסור לבבו", אמר שלמה אני ארבה ולא אסור, התורה אומרת (שם שם טז) "רק לא ירבה לו סוסים ולא ישיב את העם מצרימה", אמר שלמה אני ארבה ולא אשיב. אך לבסוף נכשל בדברים אלו, ולכן לא נתגלו טעמי תורה שהרי נכשל בהן גדול העולם.

בברכה,

הלל מאירס