איך אליהו הנביא יכול להגיע לכל הבריתות בשבת?

  • כ"ח ניסן התשפ"א

שאלה

כתוב לעניין הגאולה שאליהו לא בא בשבת בגלל איסור תחום שבת.
אז איך הוא מופיע בכל הבריתות בעולם בשבת?
תודה רבה.

תשובה

שבוע טוב,

זכית לכוון לקושיית רבנו החתם סופר חלק ו' (סימן צח, ד"ה ת"ש) שהרי נהגו העולם במילה לומר זה הכסא של אליהו זכור לטוב, וגם מתפללים המוהלים שיעמוד אליהו על ימינם לסמכם, וזה אומרים אותו אפילו בשבת, ולכאורה לפי דברי הגמרא במסכת עירובין (דף מג עמוד ב) אליהו הנביא לא יכול לבוא בשבת משום ספק תחומין למעלה מעשרה.

ותירץ שם (ד"ה אבל) שיש הבדל באיזו צורה מופיע אליהו הנביא, מלובש בגופו או בדמות מלאך, כי ביום הבשורה במהרה בימינו תתלבש נשמתו בגופו הקדוש, ואז הוא ככל אדם, וחייב במצוות, ואינו יכול להגיע מחוץ לתחום בשבת. אך כשמתגלה בנשמתו כמו ביום המילה, הרי הוא מלאך, ואז איננו מחויב במצוות, וכמו שכתוב (תהלים פח ו) "במתים חפשי", ויכול להגיע מחוץ לתחום בשבת. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס